САЩ потвърдиха думите на Кирил Петков. От САЩ обявиха, че разработват

...
САЩ потвърдиха думите на Кирил Петков. От САЩ обявиха, че разработват
Коментари Харесай

САЩ потвърдиха официално думите на Кирил Петков: Ангажираме се напълно с подкрепа за България за доставки на газ

САЩ потвърдиха думите на Кирил Петков. 

От Съединени американски щати оповестиха, че създават ограничения за поддръжка за България, свързани с прекратяването на доставките на съветски газ. Това заяви помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид по време на чуване в Комисията по външните връзки на Сената.

" Администрацията (на САЩ) е изцяло ангажирана с поддръжката за България ", сподели тя в границите на чуването, визирайки спирането на съветските газови доставки за България.

" Полша към този момент се е придвижила в посока на спиране на (зависимостта) от съветските енергийни запаси, тъй че Полша може да се оправи относително добре с това, България е доста по-уязвима. Имам сътрудници, които безусловно работят с премиера (Кирил) Петков всеки ден да оказват помощ на България по какъв начин да се оправи с това, по какъв начин да им помогнем да обезпечат доставките ", добави Донфрид.

В Комисията бе очебийно, че обстановката с България се развива сега и би трябвало бързо да бъде открито решение, с цел да може Съединени американски щати да покажат поддръжката за сътрудниците си в такива екстрени обстановки.

Според нея като цяло Съединени американски щати се стремят да спомагат на европейските страни в намирането на различни снабдители на сила. " Мисля, че нашата роля тук е да помогнем на европейците да намерят различни снабдители. И американският полутечен природен газ (ВПГ) играе основна роля тук. Виждаме Германия възнамерява да построи два терминала за ВПГ. Ще отнеме известно време, само че те се стремят в тази посока. Мисля, че ясно разбираме какъв е проектът за деяние: той е да подкрепим нашите европейски съдружници и сътрудници, с цел да могат да изпълнят (планираното) допустимо най-скоро ", сподели Донфрид.

В сряда българският министър председател разгласи, че първите два танкера с полутечен газ от Съединени американски щати за България ще дойдат през юни, като цената на газа ще бъде по-ниска от цената на " Газпром`.

Припомняме, че Българският министър председател пътува до Съединени американски щати, където се срещна с вицепрезидента Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкън и със съветника по националната сигурност Джейк Съливан, както и с  главния консултант по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на Съединени американски щати Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на глобите Джим О`Браян.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР